Nieuwste trend: Alle ijzers gelijk van lengte

MOI PRINCIPE   (Moment Of Inertia)

De nieuwste trend in golf is op dit moment om te spelen met clubs waarvan de lengte constant is.

In tegenstelling tot wat op dit moment de standaard is, namelijk dat met het toenemen van de loft van het clubhoofd, de lengte afneemt: een ijzer 5 met een loft van 27 graden is 38 inch, een PW heeft een loft van 48 graden en een lengte van 35,5 inch.

In de nieuwe trend zijn alle clubs EVEN LANG. Dus de ijzer 5 is even lang als de PW.

In het algemeen is de lengte 36,5 inch door de hele set.

Deze manier van het maken van een set is vooral bekend geworden doordat Bryson Dechambeau er op de tour in Amerika goede resultaten mee heeft.

Nu lijkt dit concept nieuw, maar is het niet.

Het werd circa 35 jaar geleden al gelanceerd door een van de fabrieksmerken van die tijd. Het werd niet in productie genomen, omdat de markt (nog) niet rijp was.

Het principe gaat uit van Moment Of Inertia Matching, met als doel, om slechts EEN constante swing te hebben en EEN en het zelfde gevoel te krijgen.

Zelf heb ik op basis van dit principe al in 2006 zo’n set gebouwd.

Het viel me op hoe fijn deze set make-up speelde. Ook merkte ik, dat het verschil in afstand tussen de ijzer 4 en ijzer 5 minimaal was.

In de huidige set make-up wordt geen ijzer 4 meer gemaakt……

Tom Wishon, een van de meest vooraanstaande mensen op het gebied van club fitten en club building, heeft nu een set koppen laten vervaardigen, waarmee een set gemaakt kan worden met alle clubs in gelijke lengte.

In een set, met alle ijzers in gelijke lengte, veranderen de karakteristieken van de clubs, en worden de koppen anders gemaakt dan voorheen.